Drewno opałowe stanowi źródło ciepła w wielu domach. Najszybciej przygotujesz je za pomocą piły lub łuparki do drewna. Jeśli jednak szukasz tańszego rozwiązania przydatnym narzędziem będzie siekiera. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów siekier. O tym jaka będzie najbardziej odpowiednia do rozłupywania drewna dowiesz się w poniższym artykule.
Siekiery uniwersalne, przeznaczone są do prac gospodarstwa domowego. Charakteryzują się długością trzonka między 70 a 95 cm oraz wagą głowni między 1,2kg do 2,5kg.
Siekiery ciesielskie, służą do prac dekarskich i ciesielskich oraz do rzeźbienia w drewnie. Cechują się krótkim trzonkiem oraz prostą krawędzią tnącą, co umożliwia równomierne cięcie. Siekiery ciesielskie posiadają dodatkowy zaczep, który pomaga wyciągać gwoździe oraz wgłębienie blisko ostrza, co zapewnia większą precyzyjność w pracy.
Siekiery kempingowe, turystyczne, można wykorzystać do podcinania gałęzi lub okorowania drzew. Ze względu na małe rozmiary i niewielką wagę ( max. Do 0,7 kg) można zabierać je na leśne wycieczki.
Siekiera rozłupująca, świetnie sprawdzi się do przygotowywania drewna na opał. Rozbija duże kawałki drewna. Charakteryzuje się dużą wagą i długim trzonkiem. Im dłuższy trzonek, tym większa prędkość kątowa podczas uderzenia, co sprawia, że po uderzeniu w cel nie traci się dużo energii.
Siekiera klinowa, ten rodzaj siekiery również będzie odpowiedni do rozłupywania drewna opałowego, zwłaszcza do dużych kawałków. Szczególny kształt obucha sprawia, że drewno rozsuwa się na boki, nawet jeśli nie pęknie to pod wpływem napięcia rozpadnie się.
Przy wyborze odpowiedniej siekiery, warto zwrócić też uwagę na :
Waga narzędzia – Lżejszymi siekierami lepiej jest manewrować i są bardziej odpowiednie do cięcia mniejszych kawałków drewna. Cięższe siekiery mogą pomóc przy rozszczepianiu większych pni.
Materiał ostrza – Ostrza siekier są wykonane z różnych materiałów, takich jak stal węglowa, stal nierdzewna, czy specjalne stopy.
Rękojeść siekiery - Rękojeść siekiery powinna być wygodna i ergonomiczna, aby zmniejszyć ryzyko kontuzji i poprawić komfort pracy.
Podsumowując, najlepszymi siekierami do przygotowania drewna kominkowego będą siekiery rozłupujące oraz klinowe. Kluczowy jest tu długi trzonek i ciężka głowica. Przez to siła uderzenia będzie większa. Ważne aby trzonek nie był za długi, bo z siekiery będzie się wtedy korzystało niewygodnie. Najlepiej będzie zmierzyć trzonek od głowicy, nie powinien być dłuższy niż ramię użytkownika. Dobrze wybrana siekiera ułatwi przygotowanie drewna opałowego i zagwarantuje ciepło w zimowe dni.